HOME

 

Scurtă biografie a episcopului conte Majláth Gusztáv Károly

 

Contele Majláth Gusztáv Károly s-a născut la Bakócza (azi: Ungaria) pe 24 septembrie 1864. Şi-a absolvit studiile în drept şi teologie la Strassbourg, Budapesta şi Viena. A fost hirotonit preot la Esztergom(Ungaria) pe data de 6 octombrie 1887. În 1894 a devenit parohul oraşului Komarno, totodată activând în învăţământul catolic maghiar ca profesor şi pedagog al Seminarului din Esztergom, alături de prietenul său Prohászka Ottokár, la rândul lui viitor episcop, şi aşa cum a fost numit: „apostolul Ungariei moderne”.

Contele Majláth a fost numit episcop auxiliar de Transilvania cu sediul la Alba Iulia în anul 1897, iar la scurt timp a preluat locul de episcop rămas vacant în urma morţii predecesorului său, Lönhárt Ferenc.

Episcopul aristocrat a susţinut o activitate prodigioasă în slujba educării segmentului de intelectuali transilvăneni din prima jumătate a secolului XX. Din averea personală Majláth a finanţat construcţia a numeroase grădiniţe, orfelinate, şcoli şi licee, a creat burse şi fundaţii de caritate pentru elevii nevoiaşi, pentru a le înlesni drumul spre cunoaştere, a finanţat tipografii şi ziare, precum şi reviste ale tineretului din aceea vreme.

A fost numit de către tineri: ”episcopul elevilor”, pentru a evidenţia întocmai ataşamentul pe care tinerele generaţii l-au purtat părintelui lor spiritual.

Mândria lui Majláth a fost Gimnaziul din Alba Iulia (actuala clădire a „Universităţii 1 Decembrie 1918”), care i-a purtat numele până la naţionalizarea din 1948, şi a cărui continuator este liceul nostru teologic. Interesant este faptul că în acest liceu au studiat înainte de 1918, pe lângă maghiari, evrei, şi saşi, şi o mare parte a intelectualităţii româneşti din Transilvania interbelică. Putem spune deci că episcopul fondator al şcolii noastre a avut gândire şi viziune europeană cu aproape şapte decenii înaintea apariţiei Uniunii Europene.

Majláth Gusztáv Károly a fost episcopul Transilvaniei până în anul 1936, când a renunţat la scaunul arhieresc. A murit patru ani mai târziu, în 1940, la Budapesta, unde este înmormântat în Biserica Universitară a cărei preot a fost în tinereţe.

 

Hírlevél Bejelentkezés

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Duis eu libero scelerisque ligula sagittis faucibus eget quis lacus.
Suspendisse sodales sed orci ac feugiat.

Feliratkozási kérelmed elküldték!

Előfizet